Cooking On My Own Way

Cooking On My Own Way

Saturday, May 7, 2011

NASI BERINGIN DENGAN AYAM MASAK SAMBAL


Nasi Beringin:

2 cawan beras bhasmathi
5 batang serai
rempah 4 sekawan (cengkih, lawang, pelaga dan kayu manis)
minyak sapi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 helai daun pandan
5 butir halba
1 kotak kecil santan
garam secukup rasa

1. Cuci beras dan rendam selama 5 minit (biar sedikit lembut)
2. Panaskan minyak sapi dan tumis bawang putih dan bawang merah hingga layu.
3. Masukkan halia, rempah 4 sekawan, dan serai. Gaul sekejap. Masukkan daun pandan. Tumis hingga berbau wangi.
4. Masukkan santan dan halba dan apabila mendidih masukkan beras.
5. Masak nasi seperti biasa dan gembur2kan apabila telah masak.

Ayam Masak Sambal:

1/2 ekor ayam (bersihkan dan potong sederhana)
Ayam dilumur dengan sedikit garam dan kunyit - digoreng sedikit garing

5 ulas bawang putih
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 cawan lada kering
2 batang serai
sos cili
air asam jawa
garam dan perasa

Lada kering dikisar bersama bawang putih, bawang merah, halia dan 1 batang serai. Panaskan minyak dan tumis dengan api perlahan hingga keluar minyak. Masukkan sedikit air asam jawa, sos cili, garam dan sedikit gula. Tumis sekejap dan masukkan 1 batang serai yang dititik. Masukkan ayam goreng dan gaul rata.

Sedap dimakan bersama nasi beringin berulamkan timun.

GORENG TEPUNG CEMPEDAK

cempedak

5 sudu tepung
1 biji cempedak
sedikit gula dan garam
minyak untuk mengoreng

Bancuh tepung dengan air sedikit pekat. Masukkan sedikit garam dan gula (jika suka). Masukkan sedikit pewarna kuning (jika suka). Masukkan isi cempedak (bersama bijinya sekali). Goreng dengan minyak yang sederhana. Sedap dimakan bersama teh panas di waktu petang.

KETAM MASAK LEMAK

ketam bunga male


4 ekor ketam (dibersihkan)
1 cawan lada kering (yang sudah diblend)
2 ulas bawang puteh
5 ulas bawang merah
1 inci halia
1 batang serai
1 kotak kecil santan
garam dan perasa

Tumis bawang putih, bawang merah, halia hingga layu. Masukkan lada kering dan serai. Gaul sekejap sehingga keluar minyak. Masukkan ketam. Gaul lagi (api kecil). Masukkan santan dan sedikit air. Kacau perlahan hingga sebati. Masukkan garam, gula dan sedikit perasa (jika mahu).