Cooking On My Own Way

Cooking On My Own Way

Thursday, April 5, 2012

Jemput2 Tepung


4 sudu tepung gandum
ikan bilis
kentang
bawang besar
daun sadri
sedikit garam/gula

Bancuh tepung sederhana pekat. Masukkan ikan bilis, kentang, daun sadri dan bawang besar yang telah dihiris, masukkan sedikit garam/gula. Goreng.

Makan bersama sos cili. (sesuai untuk hidangan petang dimakan bersama teh panas).


Ikan Jenahak Masak Asam Pedas


2 potong ikan
2 biji tomato
lada kering
halia
bawang merah
bawang putih
serai
daun kesum
stok ikan bilis
garam secukup rasa
sedikit gula
asam jawa/asam keping

Lada kering + bawang merah + bawang putih + halia diblend dan tumis hingga wangi dan keluar minyak. Masukkan perahan air asam jawa dan 2 keping asam keping. Masukkan ikan. Bila ikan dah masak masukkan tomato, garam, stok ikan bilis dan gula.