Cooking On My Own Way

Cooking On My Own Way

Monday, November 19, 2018

santai2 makan di Padang dan Bukit Tinggi


sarapan pagi di Padang.....lontong dan tea telor atau 'tea talua'
lontongny simple jak ni.....ketupat, kacang panjang, carrot, terung pipit dan ditabur dengan keropok.....santan pekat.....
tea telor ni mungkin hanya ada di Padang dan Bukit Tinggi saja.....telor itik yang kuning sahaja digodok dengan gula hingga sebati....tuang tea panas dan susu pekat......perahkan dengan limau nipis .....siap utk diminum...sedap dan badan jadi segar......kalau nak minta telor ayam kampung pun boleh.....mungkin telor mentah tu yang buat badan kita jadi segar......

ni resepinya tea talua itu,,,saya google

Bahan Teh Talua :

  1. 1 kuning telur ayam kampung atau bebek
  2. 2-3 sdm gula pasir, atau sesuai selera
  3. Teh bubuk
  4. 1 iris jeruk nipis

Cara Membuat Teh Talua :

  1. Kocok kuning telur dan gula sampai mengembang dan berwarna pucat.
  2. Seduh teh dengan air mendidih. Buat teh yang cukup kental.
  3. Tuang ke dalam kocokan telur dan gula yang sudah mengembang tadi.
  4. Bubuhi perasan air jeruk nipis secukupnya untuk menawar bau anyir dari telur.
  5. Teh telur siap dihidangkan pada pagi atau malam hari.



hidangan nasi padang....ini kami singgah makan di Restoren Pondok Flora Ranah Pinang Batu Singkar ....
bila kita masuk dan duduk di tempat yang kita rasa sesuai...pekerja restoren tu terus datang dengan beberapa pinggan makanan...tanpa kita minta....pelbagai jenis menu....ada ayam...ikan...daging...sayur...sambal...belut goreng....sate pun ada....kena pilih betul2 apa yang menyelerakan kita sebab once kita sentuh maknanya BAYAR......boleh juga minta side order...kami minta ikan bakar sambal.....tengok2 saya hanya terliur nak makan sambal ikan masin...sayur2 kampung dan ulam....Alhamdulillah syukur.....dah kenyang...boleh tumpang solat di musalla yang disediakan....tenang dan seronok dalam perjalanan bila selesai tanggungjawab...makan dan solat jamak zohor asar......


No comments:

Post a Comment